Uzun süre masa başında oturmanın zararları
Uzun süre masa başında oturmak bir çok hastalığa yol açabilirmiş. Çoğumuz işimiz gereği yada işimiz olmadığından dolayı masa başında oturmak zorunda kalabiliyoruz. İşte uzmanlar devamlı şekilde masa başında oturmanın zararlı olduğundan bahsetmişler. Buyrun ne gibi sorunlara yol açıyor bakalım;
The Independent’ta yer alan habere göre, araştırmacı bilim adamları günlerinin çoğunu koltuklarına yapışık halde geçiren ofis çalışanlarının düzenli egzersiz yaparak, ya da yazıcıya çıkış almaya, kahve içmeye ve meslektaşlarıyla kısa sohbetler yapmaya giderek bu hastalıkları yenebileceklerini açıkladılar.
Bu sayfada
Uzun süre masa başında oturmanın zararları, hangi hastalıklara yol açar?
İsveç Spor ve Sağlık Bilimlerinden Elin Ekblom-Bak ve meslektaşları, uzun süre oturmanın sağlık riski olarak kabul gördüğünü belirttiler. Herkesin düzenli egzersizin faydalarını bildiğini söyleyen Elin Ekblom-Bak, “Uzun süreli oturanlar hastalıklar için fazladan risk taşıyorlar. Bunu gösteren çalışmaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Son zamanlarda yapılan bir araştırmada oturarak çalışan ofis çalışanları karşılaştırıldı.
Bir grup çalışan düzenli olarak ofis içinde yürüyüş için mola verirken, diğer grup ise günde 8 saat aralıksız çalıştı. Mola verenlerin kanındaki lipid ile kan şekeri seviyesi daha iyiydi ve obez olma eğilimleri daha azdı” dedi.
Avustralya’da yapılan başka bir araştırma ise, kadınların oturarak çalıştıkları fazladan her saat için şeker ve kalp hastalığının ön göstergesi olan metabolik sendrom riskinin dörtte bir oranında arttığını gösterdi.
Dr Ekblom-Bak, ofis çalışanlarının her 45 dakikada bir kez 5 dakikalık bir ara vermelerinin önemli olduğunu belirterek, “Meslektaşlarınıza bir şey söylemek için mail atmayın, yürüyerek yanlarına gidin ve söyleyin. Kahve molası verin ya da yazıcınızı yan odaya yerleştirin. Bunlar zor işler değil, fakat bazen insan işe dalınca kendini unutuyor” dedi.
Pc başında devamlı oturan arkadaşlara uyarılarımızı biz yapalım da gerisi sizlere kalmış.
Masa başında çalışanların yakalandığı hastalıklar nelerdir?