Bu sayfada
En iyi arama motoru hangisidir sorumuzun cevabı aslında biz en çok hangisini kullanıyorsak odur ama işimize yarayan bize istediğimiz bilgiyi veren hangisi derseniz o zaman işler değişir.
Arama Motorları, internetteki tonlarca bilgiyi filtrelememize ve en doğru sonuçları almamıza olanak tanır. Ülkelere göre değişen bu durum için şu anda dünyada liderliğini Google götürmekte olup peşinden bilmediğiniz arama motorları gelmektedir.
Google’ın hakimiyeti nedeniyle tek arama motoru olduğunu düşünebilirsiniz, ancak başka olağanüstü arama motorları olduğunu öğrendiğinizde şaşıracaksınız.
En İyi ve En Çok Kullanılan Arama Motorları
İnsanlar artık günlük sorgularına cevap bulmak için arama motorlarına giderek daha bağımlı hale geliyor. İnternet adresini bildiğimiz siteyi adres çubuğuna yazmak yerine arama motoruna yazıp oradan girmeye çalışıyoruz.
İşte durum böyleyken bizlerde dünyada en iyi ve en çok kullanılan arama motorları nelerdir diye bir araştırma yaptık ve onları listeledik.
1. Google
Google, dünya pazarının %90’ından fazlasını kapsayan en popüler arama motoru olmasının yanı sıra, onu pazardaki en iyi arama motoru yapan şey ise olağanüstü özelliklere sahip olmasıdır.
En yeni algoritmalar, kullanımı kolay arayüz ve kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi sunar. Platform, kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak için arama motoru sonuçlarını ve özelliklerini sürekli olarak güncellemekle ünlüdür.
Kullanımı kolay arayüzlerinde kaliteli arama sonuçları sağlaması, sonuçlarını ve özelliklerini düzenli olarak güncellemesi gibi artıları varken, kullanıcıların arama alışkanlıklarını katolaglaması ve reklam verenlere bilgi vermesi ise eksi yönleridir.
2. Bing
Bing, Microsoft bünyesinde olan Google’dan sonra dünyanın en iyi ikinci arama motorudur. Google’ı pazar payı açısından yüksek bir farkla takip etmesine rağmen, kullanıcıları heyecanlandırabilecek bazı benzersiz özelliklere sahiptir. Yeni başlayanlar için, arama motoru filtreleri, reklamlar, resimler, haritalar, videolar ve haberler gibi farklı sonuçları bünyesinde barındırmaktadır.
Tüm tarayıcılarda kusursuz çalışması, alt sayfalardan daha çok ana sayfaları taraması, gizli içerik ile açık içeriği eşit olarak taraması, video dizinin harika olması gibi artıları vardır. Bunun yanında sonuçları yavaş açması, forumları sıralamalarda gerilere atması da eksi yönleridir.
3. Yahoo
Yahoo, Google’dan önce dünyanın en popüler arama motoru idi ama şu anda pazar payı açısından üçüncü sıraya düştü. Web portalı hala popüler ve Alexa’ya göre en çok ziyaret edilen 11. site olduğu söyleniyor. Yahoo etkileyici bir arayüze, temiz sonuçlara ve etkileyici bir web sitesi kataloğuna sahiptir.
İnternet üzerinde alışveriş yapmayı sevenlere diğer tüm arama motorlarından daha fazla özellik ve seçenek sunması artıları iken, arama sonuçlarında tarihin olmaması eksi yönleridir.
4. Baidu
2000 yılında kurulan Baidu, Çin’de egemenliğe sahip üst düzey bir arama motorudur. Platform, yıllar içinde kullanıcı sayısında sürekli bir artış yaşıyor. Ve çoğunlukla Çin’de kullanılmasına rağmen, sezgisel bir arayüze, birçok arama seçeneğine ve kaliteli arama sonuçlarına sahiptir.
Mükemmel özelliklere ve yüksek kaliteli arama sonuçlarına sahip olması, dünyanın en büyük yapay zeka ve İnternet servis şirketlerinden biri tarafından desteklenmesi ve çok sayıda reklam seçeneği artı yönleridir. Hükumet tarafından devamlı sansüre uğraması ise eksi yönleridir.
5. Yandex
Yandex ile resimler, haritalar ve hatta videolar da dahil olmak üzere her şeyi arayabilirsiniz. Yandex 1997 yılında kuruldu ve Rusya’da en çok kullanılan arama motorudur. Birinci sınıf, yerel olarak alakalı arama sonuçları sunması, görsel arama özelliğinin harika olması ve özelleştirilebilir olması artı yönleridir. Kullanıcılarının verilerini toplaması ise eksi yönüdür.
6. Duckduckgo
Duckduckgo, kişisel arama bilgilerini saklamaması ve kullanıcılarının gizliliğine önem vermesiyle ünlüdür. Arama motoru, resimler, haritalar ve videolardan her şeyi aramanızı sağlar. Tüm cevapların ilk sayfada göründüğü sıfır tıklama bilgileri gibi olağanüstü özelliklere sahiptir.
Kullanıcının bilgilerini izlememesi ve kaydetmemesi, aramalarda çok hızlı sonuçlar sağlaması, temiz ve anlaşılır bir arayüze sahip olması artı yönleridir. Görsel arama konusunda zayıf olması ise eksi yönleridir.