XML Nedir? Nasıl Kullanılır ve Nasıl Açılır?

XML dosyası nedir? XML ne ile açılır ve özellikleri nelerdir? Son zamanların en çok kullanılan dosya formatı XML ile ilgili her şey bu haberimizde.

Bu sayfada

XML dosyası daha çok iş yerlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. XML, çok karmaşık ve zor olan birbirinden farklı verilerin bir arada toplanmasını sağlayan bir sistemin adıdır..

Tartışmasız her iş yerinde verileri depolamak, çok karmaşık gibi görünen işlemleri sadeleştirmek için kullanılan XML, düzgün şekilde kodlanmış yasal Unicode karakterler içerir.

Bu makalemizin içeriğinde XML dosyalarını, avantajlarını, nerelerde kullanıldığını, XML dosyalarının nasıl kullanılması gerektiğini ve bir XML dosyasının nasıl açılacağını tartışacağız.

XML Nedir?

XML Nedir?

XML, açılımına bakacak olursak Extensible Markup Language demektir. Türkçesi ne demek diye soranlara kısaca Genişletilebilir İşaretleme Dili diyebiliriz. XML dosyası, genişletilebilir bir biçimlendirme dili dosyasıdır ve depolama, taşıma ve verileri yapılandırmak için kullanılır. Bizde site sahipleri olarak içeriğimizi Google gibi arama motorlarına sunmak için XML dosyasını kullanıyoruz.

XML bir biçimlendirme dilidir, yani bir dosyadaki bileşenleri tanımlamak için etiketleri kullanan bir bilgisayar dilidir. Örneğin, Microsoft Office 2007 ve sonraki sürümleri belge yapısı için XML kullanır. Böylece, bir belgeyi Word, Excel veya PowerPoint’e kaydettiğinizde, sonunda “X” ile belge başlığı aldığını görürsünüz. “X” XML anlamına gelir. Bir Word belgesi için, başlık sonunda “.DOCX” ile sunulur.

XML Özellikleri

XML dosyalarını kullanmak aşağıdaki özelliklerinden dolayı avantajlıdır:

Okunabilirlik:

Bir veri analisti için, verilere kolayca erişilebilir ve okunabilir olmalıdır. XML dosyalarını anlamak kolaydır çünkü insan dilini bilgisayar dili yerine gerçek kelimelerle kullanırlar. Örneğin, XML etiketi adları verileri açıkça tanımlar ve açıklar. Her etiket, verilerinden önce gelecek şekilde düzenlenir, böylece bilgiler düzgün ve düzenlidir. Ayrıca, veriler XML biçimlendirme dili ile açık bir şekilde değiş tokuş edildiğinden, bilgisayarlar XML dosyalarını kolayca işler.

Uyumluluk:

XML dosyaları Java ile uyumludur ve tamamen taşınabilirdir, yani verilere istediğiniz zaman ve istediğiniz yerden erişebilir ve bunları aktarabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey XML’i işleyebilen uygulamalardır ve ardından verilerinizi saklayabilir ve iletebilirsiniz.

Özelleştirme:

Genişletilebilir bir biçimlendirme dili olarak XML, kullanıcıların kendi etiketlerini oluşturmalarına veya diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan etiketleri kullanmalarına olanak tanır. Başka kullanıcıların etiketlerini kullanıyorsanız, etiketlerin alan adınızın doğal dilini kullandığından ve ihtiyacınız olan özelliklere sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Kullanıcılar XML’de sınırsız miktarda etiket oluşturabilir.

XML Nasıl Kullanılır?

XML Nasıl Kullanılır?
XML, çok çeşitli web sayfaları ve uygulamalarında birden çok kullanıma sahiptir. XML’in bazı yaygın kullanımları şunlardır:

Web yayıncılığı:

XML ile kullanıcılar etkileşimli web sayfaları oluşturabilir ve özelleştirebilir. Veriler XML tarafından saklandıktan sonra, içeriği farklı kullanıcılar veya birden fazla cihaz için değiştirebilirsiniz. Stil sayfası işlemeyi yol boyunca kontrol ettiğinizden emin olmanız gerekir. XML dosyasını web sayfaları için HTML gibi diğer düzenlere dönüştürmenize olanak tanıyacak şekilde genişletilebilir bir stil sayfası dil dönüştürme işlemcisi kullanmak yararlı olabilir. Bir işletmede, XML’yi bu şekilde kullanmak web geliştiricisinin işi olacaktır.

Web görevleri:

XML, web’de arama yapmak ve görevleri otomatikleştirmek için kullanılabilir. Bu şekilde, XML bir dosyadaki bilgileri inceler, böylece bir web araması yaparken en iyi sonuçları almanızı kolaylaştırır. Örneğin, bir kullanıcı HTML kullanarak Jim Green adlı bir yazar için bir web araması yaparsa, arama sonuçları sayfası yazarın dışında “yeşil” teriminin diğer örneklerini de gösterebilir. Ancak XML kullanıyorsanız, web aramaları, etikette bulunan bilgiler olan istediğiniz bilgilerle sınırlıdır.

Genel uygulamalar:

Bilgiye erişim için modern bir yöntem sunduğu için her türlü uygulama XML’den yararlanabilir. Bu basit işlem, hem uygulamaların hem de cihazların verileri kullanmasına, depolamasına, aktarmasına ve görüntülemesine olanak tanır. Örneğin, iş yerinde veri mimarları ve programcılar günlük XML kullanırlar.

XML Nasıl Açılır?

En çok merak edilen konulardan biriside xml dosyası nasıl ve ne ile açılır konusudur. Yeni başlayanlar için bile XML dosyalarıyla çalışmak nispeten basittir. Bir XML dosyasını açmak için, metin düzenleyicisi veya dosyayı bir web tarayıcısıyla açıp ve görüntülemek çok basit işlemdir..

Bir metin düzenleyicisiyle XML dosyası açma adımları şunları içerir:

Açmak istediğiniz XML dosyasına sağ tıklayın.
“ Not Defteri ” seçeneğini tıklayın.

Hem Notepad hem de Notepad ++ metin editörleri XML dosyalarını açmak için iyi seçeneklerdir. Ancak, Not Defteri’nde XML dosyasını açabilirsiniz, ancak biçimlendirme kaotik ve kafa karıştırıcı olabilir. Bu durumda, dosyanın orijinal biçimlendirmesine sadık kaldığı için Notepad ++ kullanmak daha iyi olabilir.

Bir web tarayıcısında görüntülemek üzere bir XML dosyası açma adımları şunları içerir:

Varsayılan web tarayıcınızı açın.

XML dosyasına çift tıklayın; tarayıcınızda açılmalıdır.
Açılmazsa, diğer programlarla açmak için seçeneklerin bir listesini bulmak için dosyayı sağ tıklayın.
Artık web tarayıcınızı program listesinden seçebileceksiniz.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir