Arabaşı Çorbası Tarifi

Arabaşı Çorbası TarifiHem yapımı beni heyecanlandırıyor hemde yemesi. Öylesine güzel ki belki bir tepsiyi 15 yada 20 dakika içerisinde bitirebilirim. Sizlere en sevdiğim arabaşı çorbasının tarifini anlatmaktan gurur duyarım arkadaşlar.

Hamurunu sevmeyenler sadece çorbasını yeseler bile büyük zevk alacaklar bir daha yemek isteyeceklerdir. Tavuk yada hindi eti ile yapılan arabaşı çorbasının diğer en önemli malzemesi ise un. Aldığınız unun şekersiz olmasına dikkat edin çünkü bazı unlar pasta ve kek için satılıyor onlardan almayın. Yakınlarınızda Bim marketi varsa orada satılan unu tercih edebilirsiniz.

Ben Sivaslı olduğum için eskiden sadece arabaşı yemeğini Sivaslılar bilirler sanıyordum ama asıl yeri Yozgat imiş. Kayseri ve Konya gibi değişik yörelerde de oldukça sık yapıldığını öğrendim bu arada.

ÖNEMLİ NOT: Yaparken mutlaka hamurunu yaparak işleme başlayın çünkü hamurunun soğuması ve katılaşması 3 yada 4 saati bulabiliyor. Ayrıca kaşık ile hamuru alıp çorbaya batırdıktan sonra çiğnemiyoruz dilimize dişimize değdirmeden direk yutuyoruz. İnanın bana alışın bırakamayacaksınız.

Arabaşı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 su bardağı su
  • 2 su bardağı un
  • tuz

Çorbası için malzemeler;

  • 1 küçük tavuk (veya iki tavuğun göğüs eti veya hindi)
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 12 kaşık kırmızı biber (acılı da olabilir)
  • 12 kaşık salça
  • 6 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 limon

Arabaşı Çorbası Tarifi

Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır

5 su bardağı suyu, tuz ilave ederek, kaynatın. Kalan su ile unu bulamaç haline getirin; tel süzgeçten geçirin. Kaynayan suya hızlı hızlı karıştırarak ilave edin.

Sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamında pişirin. Karıştırmakta zorlandığınız anda kıvamına gelmiş ve hazır demektir.

Yaklaşık iki parmak kalınlığında olacak şekilde hamuru dibine yapışmasın az ıslatılmış bir tepsiye boşaltıp soğuk bir odada donması için bekletin. (Tepsiyi suyla doldurmayın sadece nemli gibi olsun)

Çorbanın yanında servis yapmak için, baklava şeklinde kesin.

Çorbanın Yapılışı:
Bir tencereye su koyarak, tavukları haşlıyoruz. Suyunu biraz fazla koymaya çalışalım çünkü daha sonra çorba için bize lazım olacak.

İlgili Makaleler

Haşlanan etleri başka bir kaba alıp elimizle didikliyoruz.

Ayrı bir tencerede margarin ile unu karıştırarak rengi fazla değişmeden kavurun. Burada dikkat etmeniz gereken nokta tencere biraz büyük olsun çünkü tavuk suyunu üzerine ekleyeceğiz.

Bu meyanenin içine salçayı ve biberi ekleyip 3-4 dakika karıştırın.

Bu karışımın içine tavuk suyunu karıştırarak döküyoruz.

Çorbamız kaynadıktan sonra didik didik ettiğimiz tavuk etlerini ekliyoruz ve biraz daha pişmeye bırakıyoruz.

Belirli bir kıvam aldıktan sonra ocağımızı kapatıyoruz.

Ben sevmiyorum ama çorbanıza limon isteyenler çorba tabağında limon sıkabilirler.

SON NOT: Önce hamurundan kaşığınıza alacak daha sonra kaşığınızı çorbaya batıracak ve dökmeden dilinize ve dişlerinize değdirmeden direk yutacaksınız. Yapımı hakkında bilgiler verdik bari yenmesi hakkında da verelim değil mi?

Afiyet olsun.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir